luni, 29 iunie 2015

29 iunie: clarificări !

descarcare 1Sursa: www.snlp.ro

Sa eliberam ziua de 29 iunie

Nr.315/SNLP/26.06.2015

 Catre Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor

Avand in vedere neclaritatile sesizate de la nivelul unitatilor privind regimul zilei de 29 iunie 2015, precum si faptul ca la nivel de aparat central nu a fost inca stabilita o interpretare clara desi mai sunt doar 3 zile pana in data de 29 iunie, transmitem opinia SNLP cu privire la acest subiect si solicitam ANP instructarea corespunzatoare si urgenta a directorilor de unitati in vederea unei pontari/compensari unitare a acestei zile in toate unitatile din sistemul administratiei penitenciare.

Aspecte relevante din cadrul legislativ aplicabil:
 • Codul muncii republicat (Legea 53/2004) enumera la art 139 alin. 1 - "zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza".
 • Acelasi act normativ la art 139 alin. 2 prevede - "acordarea zilelor libere se face de angajator" cu referire evidenta la zilele de sarbatoare legala enumerate la alin. 1
 • In continuare, art 142 alin. 2 reglementeaza aspecte privind compensare si utilizeaza aceasi sintagma - zile libere
 • art 143 din Codul muncii prevede posibilitatea stabilirii altor zile libere prin negocieri colective
 • Acordul colectiv la nivel de grup ANP include ziua de 29 iunie ca zi libera platita, aspect negociat in temeiul art. 143 din Codul muncii conform proceselor-verbale de negociere.
 • Art. 25 alin 2 din Acordul colectiv semnat de MJ/ANP pentru perioada 2015-2016 indica in mod clar si explicit regimul zilei de 29 iunie ca fiind similar regimului zilelor de sarbatoare legala (!), tocmai pentru a evita acordarea neunitara a dreptului.
 • Constitutia Romaniei, art 41 alin 5: "Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate."
Concluzii

Fara a apela la alte prevederi sau interpretari pe care practica, jurisprudenta dar si literatura de specialitate ni le ofera din plin, putem stabili in mod clar faptul ca zilele libere prevazute la art 143 din Codul muncii au exact acelasi regim cu cel al sarbatorilor legale, influentand direct fondul de timp al lunii (Ftl) si nu doar fondul de timp al absentelor (Fta) care la randul lui modifica implicit fondul de timp individual (Fti). 

Este necesara ajustarea Ftl al lunii iunie prin scaderea zilei de 29 iunie din numarul zilelor lucratoare, ziua de 29 iunie avand regim de sarbatoare legala si nu alt tip de regim (absenta justificata - concediu, invoire etc) cel putin pe considerentul compensarii ulterioare a zilei libere pentru personalul care lucreaza pe data de 29 iunie dar in primul rand motivat prin prevederile legale si cele negociate.

Prin urmare numarul de zile lucratoare din luna iunie este afectat de ziua de 29 iunie in mod identic cu efectul produs de zilele de sarbatoare legala in lunile in care acestea se regasesc in calendar, generand aceleasi rezultate inclusiv in planul muncii suplimentare prin raportarea muncii prestate la "noul" Ftl calculat fara ziua de 29 iunie.

Va rugam sa ne transmiteti opinia dumneavoastra cu privire la aspectele susmentionate.

Cu deosebita consideratie
Stefan Teoroc - Presedinte SNLP / Presedinte Federatia PUBLISIND

3 comentarii:

 1. Bun, dar asta presupune actualizarea machetei de pontaj. Ftl-ul se genereaza automat si nu poate fi modificat de utilizator si ziua de 29 nu apare ca sarbatoare legala. Este doar rubrica pentru bilet de voie. Va rog cititi modul de completare a machetei pentru ziua de 29.

  RăspundețiȘtergere
 2. Modul de completare al machetei il cunosc foarte bine. Evident ca macheta va trebui actualizata si adaptata cerintelor regasite in adresa inaintata ANP. La momentul de fata avem un Ftl de 168 de ore ceea ce nu e normal avand in vedere ca 29 iunie are acelasi ca si sarbatoarea legala si care, evident ca nu trebuie regasita in Ftl. Pe langa prezenta zilnica, daca sub incidenta zilei de 29 iunie prind si 5 ore dintr-o tura de 12 ore, nemodificandu-se Ftl, imi genereaza un Fti mai mic cu 5 ore si deci, pontarea pe fiecare spor cu mai putin de 5 ore la sfarsitul lunii. Ceea ce nu e bine pentru salariat avand in vedere ca pentru un Ftl de 168 ore muncit integral in luna iunie ar trebui sa primeasca tot 168 de ore pe sporuri. Ori suntem in situatia in care, daca prezenta este integrala serviciu, in loc de 168 ore cu sporuri primeste doar 163 (luand in considerare exemplul d emai sus).

  Insa cel mai important aspect il constituie acela ca ziua de 29 iunie trebuie recunsocuta ca zi de sarbatoare legala si nu ca invoire platita.

  RăspundețiȘtergere