miercuri, 25 aprilie 2018

"Privilegiul" de a fi sclav al sistemului. Inclusiv al celui penitenciar


Realitatea statutului unui angajat la stat, inclusiv a celor din penitenciare, este transata intr-o maniera extrem de obiectiva, de catre fostul nostru coleg Valentin Dan Marinescu. Un fost coleg de incredere si inovativ, cel putin prin prisma muncii pe care a depus-o ca angajat al penitenciarului Tichilesti.

În România, a devenit o prioritate să încerci să te angajezi la stat. Relativa siguranță a locului de muncă și salariul mai bun ca cel din mediu privat, îi fac pe mulți să se orienteze către o slujbă bugetară. Ce nu știu, sau nu vor să știe cei care aleg să facă acest pas, e că se vor transforma în niște „sclavi” ai sistemului, în niște „servitori” ai persoanelor pe care le custodiază, asistă, îngrijește, etc. sau în „ țapi ispășitori ” gata de a fi sacrificați pe altarul instituției de către capii acesteia. Varianta optimistă ar fi cea de „favorizat” al șefilor, dar asta și în funcție de postul pe care îl ocupi sau al serviciilor aduse.

De ce ai fi un sclav al sistemului? Pentru că ți se cere să îndeplinești tot felul de sarcini care nu sunt stipulate în fișa postului tău dar care datorită lipsei de personal trebuie executate de cineva și pentru care îți vei asuma responsabilitatea dar fără a fi și remunerat. Vei executa numeroase ore suplimentare care nu îți vor fi plătite dar pe care în cazul fericit vei putea să le recuperezi. Vei beneficia de sporuri și tichete de masă doar pe hârtie, vei lucra sâmbete, duminici și sărbători legale, dar îți vor fi acordate sau nu în funcție de instituția în care lucrezi. Dacă ai ghinionul să faci parte dintr-un sindicat mic, slab și nesusținut de membri dar te bazezi pe intervenția instituțiilor abilitate să rezolve favorabil astfel de situații, te înșeli. Corb la corb nu-și scoate ochii.

De ce vei fi un servitor? Pentru că vei fi permanent la dispoziția persoanelor deservite, le vei suporta și accepta necondiționat hachițele, nervii, frustările, suferințele, nevoile, dorințele, le vei respecta cu sfințenie drepturile, doar pentru asta ești plătit. Dar nu ești plătit pentru a fi scuipat, înjurat, lovit, amenințat, hărțuit sau discriminat de către cei pe care îi deservești sau de către șefi. Și totuși când se întâmplă va fi cuvântul tău împotriva celuilalt. Dacă șeful îți dă dreptate e posibil să se lase cu ceva reclamații cine știe pe unde și să se lase cu mare deranj. Așa că mai bine ți-o trage ție.

Din nefericire astfel de situații sunt tot mai frecvente și nimeni din cei cu funcții de decizie nu iau măsuri menite să apere și să protejeze personalul din subordine. În ce privește calitatea de „ țap ispășitor ”, pe lângă ce am descris mai sus se mai poate adăuga transferul de responsabilitate de pe umerii încovoiați ai șefilor pe cei ai executanților, prin prevederi ambigui in fișa postului, lipsa procedurilor în situații deosebite, neprezentarea regulamentului de ordine interioară, dispoziții verbale contradictorii asupra cărora planează suspiciunea ilegalității, refuzul de a elibera decizii scrise referitoare la executarea unor dispoziții neprevăzute în fișa postului, etc.

Dacă faci parte din categoria celor care pun pasiune în ceea ce fac, știu ce au de făcut și își susțin argumentat punctul de vedere, vei deveni în opinia șefului, un angajat „ tare-n gură ”, drept pentru care vei fi sistematic „ vânat și tamponat ”. Dacă vei fi docil, ascultător, un bun executant și te vei baza pe faptul că nimic rău nu ți se poate întâmpla pentru că are grija șeful, vei fi „ țapul ispășitor ideal ”. Dar destul cu pesimismul, să gândim și optimist. În Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda.........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu